Pizza Elbląg menu


Najlepsza pizzeria w Elblągu ma dobre menu. To oczywiście już rzecz subiektywna, co kto lubi, ale jest pewien standard, który jest i najchętniej wybierany, i świadczy też o jakości restauracji. Pizza to ulubione danie kuchni włoskiej, ale wcale nie należy do najprostszych, szczególnie wtedy gdy chce się gości uraczyć wybornym miękkim i chrupiącym ciastem oraz kompozycją najlepszych składników. Poza pewną klasyką pojawiają się więc nowe smaki i zaskakujące połączenia a także inspiracje na przykład kuchnią polską czy meksykańską. O ile oryginalne pizzerie w Elblągu trzymają się klasyki, o tyle w wielu wariantach można znaleźć niezwykłe połączenia. Na przykład pizzeria Rodeo dość kreatywnie czerpie z bogactwa meksykańskich składników i przypraw, a Biesiadowo nawet w nazwach i dodatkach świetnie łączy polską i włoską tradycję. Efekt? Klienci mogą szukać dokładnie takich smaków, jakie lubią, a tym samym menu pizza staje się niezwykle uniwersalne.

Jakie menu z pizzą w Elblągu?

Pizzerie funkcjonujące w sieciach czy te bazujące na oryginalnych recepturach i składnikach trzymają się pewnego kanonu. Inne mogą sobie pozwolić na różnego rodzaju eksperymenty. Wszak chodzi o to, by zadowolić klientów, a im większy wybór pizzy w menu, tym paleta możliwości jest szersza. W większości niesieciowych pizzerii znaleźć można natomiast polskie wariacje na temat kultowego włoskiego dania.

Oryginalna włoska

Przede wszystkim koneserów zawsze przyciągać będzie ta pizza w menu, która nawiązuje do tej spotykanej w Italii. Będzie to kwestia i ciasta, i sposobu wyrobienia, i składników, a nawet sosów czy sposobów jedzenia. Kultowe pizze w menu Amore Mio, La Capra czy Il Coloseo niewątpliwie nawiązują do najlepszych tradycji. W każdej z nich znajdziemy przede wszystkim pizzę Margheritę z pomidorami, serem mozzarella, bazylią i oliwą z oliwek, Capriciosę, w której dominują: pieczona szynka parmeńska, grzyby (mogą być pieczarki), pomidory, ser mozzarella, karczochy, oliwa z oliwek. Popularna jest również pizza Marinara, zawierająca pomidory, czosnek, oregano i oliwę z oliwek. To najważniejsze rodzaje tak zwanej pizzy neapolitańskiej. Na przykład w Amore Mio dodatkowo podkreślają, że do potrawy mogą podać ewentualnie sos pomidorowy, bo innych we Włoszech się nie je. Warto podkreślić, że te klasyczne rodzaje – szczególnie margherita w menu pizzerii w Elblągu są podstawą do tego, by tworzyć inne wariacje smakowe.